Merita sa incerc? In ce conditii?
Cu toate acestea, in ultima vreme, tot mai multi studenti romani urmeaza trendul din afara, unde, tinerii castiga bani frumosi din startup-uri sau afaceri personale. Desi rata de succes a afacerilor deschise de studentii de la noi, nu e la fel de mare ca in afara, unde statul ii ajuta si ii sustine pe tinerii antreprenori, exista si in Romania modele de urmat. Dragos Petrescu de exemplu, unul din cei mai de succes antreprenori de la noi din domeniul restaurantelor si cafenelelor, care detine lanturile de restaurante City Grill, Buongiorno, Caru’ cu bere si cafenelele City Cafe a debutat in lumea business-ului inca de pe vremea cand era student la Politehnica. A vandut de toate si in toate felurile pana a ajuns sa aiba propriile afaceri de succes. Poate ca in cazul lui secretul reusitei a fost perseverenta.
Si ar mai fi ceva foarte important inainte de a incepe o afacere. Ideea! O idee buna, poate deveni o afacere de succes. Cu cat mai originala si mai inovatoare, cu atat mai bine, pentru ca ai toate sansele sa nimeresti pe o piata de nisa la noi, in care nu vei fi sfasiat de concurenta inainte de a simti cat de cat pe cont propriu ce inseamna sa fii antreprenor in Romania. Multi studenti isi deschid zilele acestea afaceri la indigo in care vand tot felul de chestii pe internet: haine, alimente, cosmetice. In aceste conditii e si normal sa aiba viata scurta, intrucat experienta e putina la inceput de drum, iar concurenta neiertatoare. Asadar, trebuie sa ai rabdare si sa gasesti o idee de business care sa merite o incercare.
Un exemplu in acest sens, ar putea fi cei trei studenti din Marea Britanie care, au mirosit o idee de afaceri in deseurile alimentare produse de restaurante. Acestia s-au gandit cum ar putea folosi aceasta materie prima gratuita pentru a porni un business. Si au gasit raspunsul: s-au apucat sa produca ingrasamant pentru flori din aceasta materie prima gratuita!
Ce facilitati ai ca student si ce conditii trebuie sa indeplinesti?
Statul roman s-a gandit sa incurajeze studentii sa isi creeze propriile afaceri, acordandu-le o serie de facilitati. Asadar, daca nu depasesti varsta de 30 de ani, daca urmezi cursurile unei universitati de stat sau particulare acreditate, daca esti cel putin in anul II de studiu, esti integralist si taxele platite la zi vor fi scutiti de urmatoarele taxe si tarife la infiintarea unei firme:
1. Taxele pentru autorizarea functionarii solicitate comerciantilor la infiintarea societatii;
2. Taxele pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a a inmatricularii pronuntate de judecatorul delegat de la Registrul Comertului de pe langa tribunal;
3. Taxele pentru seriviciile de asistenta oferita de angajatii Oficiului National al Registrului Comertului;
4. Tarifele pentru inregistrarea firmei efectuate la oficiile Registrului Comertului;
5. Tarifele pentru obtinerea autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent eliberate de administratia publica locala.
In aceste conditii, infiintarea unei firme te-ar putea costa cam un sfert din cat costa in mod normal aceasta procedura. Un avantaj de care merita sa profiti, atat timp cat ai o idee de afacere sustenabila...
No comments:
Post a Comment